Ten sernik na zimno robię w kwadrans. Jest kremowy i mocno truskawkowy
Sernik na zimno sprawdza się o każdej porze roku, jednak w ciepłe dni takie desery są najlepsze: przyjemnie orzeźwiają i nie wymagają wiele pracy. Ten sernik truskawkowy robię z sera wiaderka, a cała moja praca zajmuje kwadrans. Potem pozostaje już tylko czekanie, aż masa serowa dobrze stężeje. To idealne ciasto do kawy, doskonałe ciasto na letnie przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi czy rodziną.
Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami?
W przepisie podaję, jak zrobić prosty, ciasteczkowy spód, ale od razu rada: możesz ten sernik zrobić również bez spodu, albo wylać masę serową na niepokruszone, ułożone na dnie formy herbatniki lub biszkopty.
Masa serowa to najprostsza masa z sera z wiaderka z dodatkiem truskawkowej galaretki oraz świeżych owoców. Ja truskawki zwykle miksuję, ale można też wmieszać w ser pokrojone kawałki owoców. Bardzo efektowną wersją tego ciasta jest wyłożenie plasterków truskawek na brzegach formy i dopiero zalanie jej masą serową: owoce ułożą wówczas piękny wzór. To jednak wersja dla tych, którzy mają czas i chęci, aby bardziej pobawić się przepisem.
Przepis: Truskawkowy sernik na zimno
Pyszne ciasto bez pieczenia.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 331 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg sera z wiaderka
- 2 galaretki truskawkowe
- 300 ml wody
- 6 truskawek
na spód:
- 150 g herbatników
- 80 g roztopionego masła
dodatkowo:
- świeże truskawki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Szykowanie spoduCiasteczka zmiksuj lub rozkrusz na piasek, dodaj roztopione masło, wymieszaj i wyłóż masą spód formy. Włóż do lodówki.
- Robienie masy serowejGalaretkę rozpuść w wodzie, przestudź i zmiksuj z truskawkami. Galaretka powinna się napowietrzyć i spienić. Dodaj ser i zmiksuj wszystko na jednolitą, puszystą masę.
- Robienie ciastaWylej masę serową na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki do stężenia (ok. 3 godziny).
Gotowy sernik można udekorować przed podaniem świeżymi owocami, polać truskawkową lub czekoladową polewą, czy ozdobić kleksem bitej śmietany. Przyjemnej świeżości dodadzą deserowi zielone listki mięty.
Inna wersja sernika na zimno z truskawkami
Bazując na tym przepisie, można też zrobić dodatkową warstwę deseru z galaretki z owocami. Aby móc ją wylać, należy poczekać, aż masa serowa stężeje. Galaretkę truskawkową (ale świetnie wgląda też krystaliczna) należy rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody niż w opakowaniu, przestudzić i poczekać, aż zacznie lekko tężeć. Na sernik należy ułożyć świeże truskawki lub plasterki owoców i zalać galaretką.