Ten sernik na zimno robię w kwadrans. Jest kremowy i mocno truskawkowy

Dodano:
Sernik truskawkowy na zimno Źródło: Shutterstock / plutmaverick
Sernik na zimno z sera z wiaderka to sprawdzony pomysł na prosty i pyszny deser. W sezonie robię go w wersji z truskawkami.

Sernik na zimno sprawdza się o każdej porze roku, jednak w ciepłe dni takie desery są najlepsze: przyjemnie orzeźwiają i nie wymagają wiele pracy. Ten sernik truskawkowy robię z sera wiaderka, a cała moja praca zajmuje kwadrans. Potem pozostaje już tylko czekanie, aż masa serowa dobrze stężeje. To idealne ciasto do kawy, doskonałe ciasto na letnie przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi czy rodziną.

Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami?

W przepisie podaję, jak zrobić prosty, ciasteczkowy spód, ale od razu rada: możesz ten sernik zrobić również bez spodu, albo wylać masę serową na niepokruszone, ułożone na dnie formy herbatniki lub biszkopty.

Masa serowa to najprostsza masa z sera z wiaderka z dodatkiem truskawkowej galaretki oraz świeżych owoców. Ja truskawki zwykle miksuję, ale można też wmieszać w ser pokrojone kawałki owoców. Bardzo efektowną wersją tego ciasta jest wyłożenie plasterków truskawek na brzegach formy i dopiero zalanie jej masą serową: owoce ułożą wówczas piękny wzór. To jednak wersja dla tych, którzy mają czas i chęci, aby bardziej pobawić się przepisem.

Przepis: Truskawkowy sernik na zimno

Pyszne ciasto bez pieczenia.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
331 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 300 ml wody
  • 6 truskawek

na spód:

  • 150 g herbatników
  • 80 g roztopionego masła

dodatkowo:

  • świeże truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie spoduCiasteczka zmiksuj lub rozkrusz na piasek, dodaj roztopione masło, wymieszaj i wyłóż masą spód formy. Włóż do lodówki.
  2. Robienie masy serowejGalaretkę rozpuść w wodzie, przestudź i zmiksuj z truskawkami. Galaretka powinna się napowietrzyć i spienić. Dodaj ser i zmiksuj wszystko na jednolitą, puszystą masę.
  3. Robienie ciastaWylej masę serową na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki do stężenia (ok. 3 godziny).

Gotowy sernik można udekorować przed podaniem świeżymi owocami, polać truskawkową lub czekoladową polewą, czy ozdobić kleksem bitej śmietany. Przyjemnej świeżości dodadzą deserowi zielone listki mięty.

Inna wersja sernika na zimno z truskawkami

Bazując na tym przepisie, można też zrobić dodatkową warstwę deseru z galaretki z owocami. Aby móc ją wylać, należy poczekać, aż masa serowa stężeje. Galaretkę truskawkową (ale świetnie wgląda też krystaliczna) należy rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody niż w opakowaniu, przestudzić i poczekać, aż zacznie lekko tężeć. Na sernik należy ułożyć świeże truskawki lub plasterki owoców i zalać galaretką.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...